Muzeul "Márton Áron" din Sândominic a publicat recent o selecție din scrierile și cuvântările episcopului Márton Áron.
Traducerea în limba română este făcută de Marius Cosmeanu.
Volumul intitulat NECLINTIT cuprinde paisprezece texte ale episcopului, publicate în ordine cronologică. Primele trei texte, din anii 1932, 1934, respectiv 1937, au fost publicate de tânărul preot și pedagog Márton Áron, în revistele romano-catolice ale vremii. Două dintre ele au apărut în Școala din Transilvania, revistă înființată chiar de episcop.
Textele cheie ale volumului de față sunt două circ
După prima circulară, urmează o serie de discursuri care ne arată un Márton Áron demn, tenace, curajos, vizionar și fermecător în argumentație. Cuvântările sunt ținute într-o epocă extrem de delicată și de încărcată politic, în care episcopul și-a urmat vocația și și-a încurajat credincioșii. Fie că e vorba de consolarea enoriașilor de la Deva care sufereau de opresiune (1942), de o scrisoare către Guvernul Regal al Ungariei în care își exprimă protestul față de deportarea evreilor din Ardealul de Nord (1944), de scrisoarea fermă adresată premierul Petru Groza, scrisă de episcop într-un moment critic pentru maghiarii ardeleni (1946) sau de o strălucită cuvântare despre premisele morale ale democrației (1946), lucrul care te marchează cel mai puternic din toate aceste texte este actualitatea ideilor episcopului în contextul actual.
Motivul real al arestării epsicopului Márton Áron, în 1949, a fost unul simplu: nu a acceptat pactul cu regimului comunist. În ciuda celor șase ani de detenție politică, a deceniului de domiciliu obligatoriu, a sutelor de volume redactate de Securitate despre el (episcopul având cel mai mare dosar în cadrul Fondului Informativ al Arhivei CNSAS), a amenințărilor și încercărilor repetate de a-l reduce la tăcere, Márton Áron a rămas tot timpul un de neclintit apostol al păcii: a reușit să păstreze credința și speranța în enoriașii săi și a fost un model în relațiile cu Celălalt. Și-a iubit toți semenii, indiferent de care confesiune aparțineau sau ce limbă vorbeau. Atitudinea demnă, dârzenia, pietatea și bunătatea au devenit atuuri și mai clare odată cu trecerea anilor, dovadă stând cuvântările sale de mai târziu, până la ultima circulară episcopală.
ulare episcopale: un „manifest-program” și o „sinteză” a întregii activități eparhiale a episcopului.